Tuesday, January 14, 2014

Velky mraz

   Leden nam prinesl vice zimy. Prisel k nam studeny vzduch ze severniho polu a teploty klesly pod bod mrazu. Studena fronta prisla do nasi oblasti v nedeli 5.1. vecer. O pulnoci bylo jeste 10 stupnu Celsia a prselo. Kdyz jsme se v pondeli rano probudili, bylo -11 stupnu celsia a v pondeli v noci se ochladilo na 17 stupnu pod nulou. Utery bylo jeste chladnejsi a teplota klesla az na -19 stupnu Celsia, s ochlazujicim ucinkem vetru bylo v noci -28 stupnu. Take nam napadly asi 2.5 cm snehu a my jsme se snazili si to uzit. Ale na hrani venku byla zima. I pres to, ze mrzlo, vsechno venku vypadalo krasne.







   Kdyz jsme nechteli kvuli mrazu odjizdet z domu, rozhodli jsme se, ze pujdeme pracovat na druhem domu, ktery chceme pronajmout. Steve rano vyjel s pick upem nahoru a zapnul topeni, abychom mohli pracovat ve vnitr. Kdyz jsme pak sli zpet do domu po nekolika hodinach, museli jsme vyjit nahoru pesky, protoze cesta zledovatela a pick up klouzal dolu. Kdyz jsme dosli k domu, zjistili jsem, ze se zasekl zamek, ke kteremu nemame klic. Vyzkouseli jsme vsechny klice, co mame, ale nepovedlo se nam dvere otevrit. Byla velka zima a nemohli jsme (hlave s detmi) zustat venku moc dlouho. Vratili jsme se domu a premysleli, jak ty dvere odemknout. Budeme muset vymyslet, jak se do toho domu vloupat.



   Doma Steve a deti nasekali drevo a udrzovali ohen v krbu. Jsme strasne radi, ze jsme predelali ten krb z plynu na drevo. Prece jen to trochu obyvak vyhralo. Nase elektricke topeni foukalo chladny vzduch a i s ohnem v krbu se dum ohral maximalne na 18 stupnu. Nebylo to spatne, ale zadne teploucko to nebylo. Rozhodli jsme se, ze si musime poridit kamna na drevo, abychom si hezky zatopili.



   Take jsme pouzili nase nouzove topeni, ktere Steve a deti postavili z kvetniku. Musim rict. ze to urcite pomohlo a ze kvetniky byly pekne horke.

   Protoze je to nase prvni zima v Tennessee, nevime, jak dobre nase topeni bude fungovat. Zejmena v teto dobe, protoze teploty okolo 17 stupnu pod nulou nejsou v nasi oblasti obvykle. Prestehovali jsme matrace deti k nam do loznice. Rekli jsme si, ze kdyz budou s nami, muzeme pustit elektricka kaminka. Take ty otvory, kterymi se rozvadi po domu teply vzduch, u nas v koupelne a v loznici jsou nejblize ke kamnum a jde z nich nejteplejsi vzduch. Deti byly nadsene. Kdyz jsme meli v noci zavrene dvere, bylo v loznici teploucko.


No comments:

Post a Comment